Monday, November 11, 2013

Trans JERGING (Gunung Suku+Gunung Irau+Gunung Yellow+Gunung Pass)

Dengan moto 'Kasi Tapau Semua' sedikit sebanyak memberi semangat kepada semua peserta untuk menawan Trans Jerging sekali gus menapau semua 4 puncak gunung. Dengan keadaan trek yang sangat 'rare' dan laluan menegak dari mula pendakiaan ke Gunung Suku banyak menguji tahap ketahanan peserta namun semua dihadapi dengan tenang bak kata-kata 'Jangan gaduh-gaduh, benda boleh bincang'.

Trans ini memberikan tekanan yang cukup hebat kepada para peserta, bermula dari pendakian Gunung Suku yang memacak dari permulaan hingga ke puncak, selepas tiba di puncak perjalanan diteruskan ke Kem Bear untuk singgah sana malam pertama, perjalanan memakan masa 8-10 jam. Alhamdulillah peserta yang terpecah kepada 2 kumpulan ini tiba dengan selamat walaupun kumpulan 2 mengalami kelewatan, dengan semangat berpasukan, kumpulan 1 yang tiba lebih awal telah menyiapkan segala tempat bermalam, menyediakan makanan serta memberi bantuan kepada kumpulan 2.

Pendakian di hari ke 2 turut memberikan tekanan dengan perjalanan hampir sama pada hari pertama tetapi kali ini kumpulan 1 sedikit tersasar dari laluan sebenar yang melewatkan perjalanan lebih kurang 1 jam, walaupun begitu kumpulan 1 dapat kembali ke laluan sebenar dan bersama dengan kumpulan 2 dan bersama-sama ke Puncak Gunung Irau sebagai gunung kedua dalam Trans Jerging ini. Oleh kerana berlaku kekeliruan trek dan tersasar dari laluan sebenar, rancangan yang diatur untuk bermalam di Puncak Gunung Yellow tidak dapat dilaksana kan, sekitar jam 9 malam langkah kaki kumpulan 1 terpaksa dihentikan kerana berlaku kelewatan masa dan telah melebihi tahap keupayaan badan. Kumpulan 1 membuat tindakan untuk menjadi laluan yang sedikit untuk dijadikan tempat untuk bermalam dihari kedua dan sama sekali menunggu untuk kumpulan ke 2 tiba. Beberapa lama kemudian kumpulan 2 tiba dan 1 perbincangan diadakan bagi membuat plan B, keputusan muktamad diperolehi, kami membuat keputusan untuk bermalam terus dan kembali meneruskan pendakian pada pukul 6 pagi keesokan harinya, keputusan ini dibuat atas sebab kelewatan masa dan keupayaan badan dan peserta. 

Pada hari ketiga, kira-kira pukul 6 pagi kami kembali meneruskan pendakian ke Puncak Gunung Yellow, terdapat beberapa laluan yang mengelirukan dan sedikit sebanyak melengahkan pendakian kami, kira-kira hampir pukul 8 pagi kami tiba akhirnya di Puncak Gunung Yellow sebagai gunung ke 3 dalam trans ini. Dipuncak peserta mengambil masa untuk kembali merehatkan diri dan mengembalikan tenaga yang telah hilang pada hari kedua, dalam tidak sedar 3 puncak gunung telah kami tawan. Semangat peserta kembali pulih dan semakin bersemangat untuk menamatkan dan sekali gus merealisasikan Trans Jerging.

Waktu hampir tengahari kami bergerak turun dari puncak ke Gunung Pass, segalanya sudah, makan, rehat, tidur dan minum. Tenaga kembali pada tahap terbaik untuk menamatkan ekspedisi ini, dari puncak Gunung Yellow kami bertembung dengan 1 kumpulan lain yang turu sama ke Gunung Pass. Perjalanan ke Gunung Pass agak sederhana, ini membuatkan perjalanan agak pantas dari 2 hari sebelumnya. Kami tiba di Puncak Gunung Pass sebagai gunung terakhir dalam trans ini kira-kira pukul 3 petang, kami mengambil masa 10 minit untuk berehat, meneguk air dan bergambar kenangan. Keadaan mental dan fizikal kini kembali mantap, fokus terarah kepada jalan keluar, laluan trek juga semakin mudah, hanya perlu menuruni tanpa pendakian.

Kumpulan 1 tiba seawal pukul 6:30 petang, kumpulan 2 tiba pukul 6:45 petang sebelum kumpulan 3 tiba kira-kira pukul 7 malam, Alhamdulillah kesemua peserta selamat keluar dan menamatkan Trans Jerging yang julung-julung kalinya diadakan oleh  mana-mana kumpulan outdoor. Segala perit dan jerih laluan hanya peserta yang dapat rasakan, tidak dapat diolah dengan kata-kata atau perkataan. Satu pegalaman baru, banyak pembelajaran yang dipelajari dari peserta-peserta serta admin-admin OWA, berkenalan dengan sahabat-sahabat baru, aktivit yang sangat menarik.

Trans ini dibawakan oleh OWA yang diketuai oleh Muhamad Asrul Rizam bersama admin-admin yang lain, tanpa mereka misi ini mungkin gagal dilaksana kan seperti yang direncana. Ucapan terima kasih kepada semua yang mewarnai event ini dan ucapan terima kasih juga kerana memberi ruang kepada admin BKG untuk turut merasai kehebatan Trans Jerging, suka duka di kongsi bersama walau pertama kali berjumpa. Di harapkan pertemuaan ini akan mengeratkan lagi hubungan sesama kawan 'outdoor' dan saling menghangatkan lagi dunia 'hiking' ini, di sini admin BKG juga memohon ampun dan maaf atas-atas kekecewaan, kesalahan bahasa dan pergaulan, menyusun 10 jari memohon maaf.

1 comment:

  1. waaah enak yaa jadi mountineering, menyenangkannnnnn :)
    kunjungi website saya juga yaaaa http://kredittanpaagunan.org

    ReplyDelete