Wednesday, November 14, 2012

BERKELAH Maran, Pahang (27 - 28 Oktober 2012)

Pada 27 dan 28 Oktober lalu kami di BKG telah membuat satu aktiviti santai menginap di Air Terjun Berkelah Maran Pahang, disertai 35 peserta dan merupakan peserta teramai yang pernah BKG terima selama beraktiviti. Alhamdulillah semuanya berjalan dengan lancar dan selamat walaupun seminggu sebelum itu dikhabarkan ada kematian akibat terjatuh lalu lemas. Terima kasih juga diucapkan kepada peserta-peserta yang telah menjayakan aktiviti ini, BKG amat-amat hargai pernyertaan anda.

Aktiviti ini dimulakan dengan berkumpul di Taman Cheras Jaya Balakong pada awal pagi 27 Oktober selain membahagi-bahagikan 'ration' atau bahan mentah untuk dibawa secara bersama. Segala kelengkapan seperti khemah, 'fly', 'ground', periuk, kuali dan bahan mentah diperiksa untuk mengelakkan tertinggal, terima kasih juga kepada peserta yang sama-sama membantu meringankan beban.

Perjalanan ke destinasi dijalankan secara konvoi bagi mengelakkan peserta tersesat dan sebagainya, perjalanan kami dimulakan sekitar pukul 3 pagi selepas sedikit penerangan dan kata-kata aluan. Konvoi diketuai wakil BKG, Emi dengan kereta Myvi dan juga selaku guider pada aktiviti ini. Alhamdulillah perjalanan sebanyak 8 biji kereta ke destinasi dituju selamat tanpa sebarang kejadiaan yang tidak diingini dan juga menepati masa yang ditetapkan.
Sekitar jam 6 pagi kami tiba di destinasi, peserta menukar pakaian dan bersarapan ringan sementara menunggu lori untuk ke destinasi seterusnya. Segala peralatan dan bahan mentah diperiksa sekali lagi bagi mengelakkan ada yang tertinggal, sebelum memulakan perjalanan ke hutan Air Terjun Berkelah. Jelas peserta sudah tidak sabar-sabar lagi mahu melihat sendiri kecantikan Air Terjun Berkelah ini dan menyelami kedalam dan merasai sendiri kesejukan air terjun ini.

Perjalanan menaiki lori pula memakan masa lebih kurang 10minit - 15minit, mengharungi perjalanan laluan 'offroad' sambil melalui hutan membuatkan peserta terpegun dan berasa tidak sabar untuk memulakan perjalanan. Kesejukan pagi tidak mematahkan semangat peserta-peserta meneruskan niat ke Air Terjun Berkelah yang bakal menyajikan pemandangan yang cukup tidak disangka-sangka.

Selepas perjalanan menaiki lori, peserta perlu berjalan dilaluan hutan untuk ke destinasi seterusnya. Perjalanan yang memakan masa sekitar 2-3 jam itu melalui pokok-pokok hutan, hijau jernih air terjun selain bunyi-bunyian air terjun menghempas batu-batuan sungai, sangat indah dan sedikit sebanyak melalaikan diri dari kepenatan mengharungi perjalanan yang berliku.


 Selepas mengharungi perjalanan batuan yang memenatkan dan licin selama hampir 3 jam kami tiba di tapak kem perkhemahan untuk dijadikan tapak khemah selama 2 hari, kem yang besar dan agak rata amat sesuai untuk peserta ramai seperti ini. Setibanya di kem, peserta mula bergotong-royong memasang khemah, 'fly', 'ground' selain sudah tidak sabar-sabar ingin merendamkan diri didalam 'pool' air terjun Berkelah yang menghijau. Hanya mata yang mampu menilai keindahan Air Terjun Berkelah ini.
 Perjalanan melalui hutan selesai, khemah sudah didirikan, pakaian mandi juga telah ditukar, aktiviti tiruk,, mandi manda, berendam, menyelam pun bermula. Kepenatan mengharungi perjalanan berkereta, berlori, berjalan tampak berbaloi digambarkan pada wajah peserta setelah tiba ke air terjun yang dikata-katakan akan memberikan sajian menarik. Alhamdulillah juga kerana cuaca cerah mengiringi peserta-peserta selama 2 hari, walaupun mengikut atas kertas hujan bakal melanda. Para peserta sering diingatkan supaya menjaga keselamatan semasa mandi manda dan melakukan sebarang aktiviti disana. Untuk menjamin lagi keselamatan, BKG ada menyediakan 2 helai jaket keselamatan uny]tuk mereka yang tidak pandai berenang.


Berkibar lah kain rentang Budak Kaki Gunung di puncak Air Terjun Berkelah, terasa puasnya kerana selesai menganjurkan aktiviti ini. Aktiviti ini dianggap berjaya dengan baik dan selamat, semua peserta berpuas hati dan selamat pulang. Ucapan terima kasih dari BKG kepada semua peserta yang mengikuti aktiviti ini, InsyaALLAH kita akan bertemu lagi di lain aktiviti. Segala kekecewaan mahupun ketidakpuashatian, kami BKG memohon maaf dari awal aktiviti hingga ke akhir aktiviti. SUKSESSSSSS.....

3 comments:

  1. Fuh. Sememangnya tak dapat dilupa!

    *Ayat sastera anda terbaik!

    ReplyDelete
  2. wih . . .lain waktu datang gan ke Indonesia . . banyak tanah layak dicoba untuk dijelajahi . .

    salam

    ReplyDelete