Sunday, January 16, 2011

Khemah

Khemah 'fly' ↑


Khemah '2 layer' ↑


Mungkin ramai peminat-peminat aktiviti perkhemahan atau pendakian tidak menitik beratkan isu KHEMAH, pada entri kali ini BKG akan menerangkan serba sedikit berkenaan khemah. Khemah adalah 1 peralatan paling penting dalam aktiviti bercamping, jadi ia memerlukan ketelitian dalam memilih khemah yang sesuai dengan cuaca, bentuk muka bumi dan tahap keselesaan.


Mungkin ramai yang tidak perasan masalah kebocoran khemah sering kali di dengari setiap kali aktiviti camping di jalankan, masalah ini boleh di atasi dengan pemilihan khemah yang sesuai. BKG menyarankan untuk memilih khemah '2 layer', khemah jenis ini dapat mengatasi masalah kebocoran yang di hadapi. Layer ke-2 pada khemah adalah kalis air dan bertindak sebagai bumbung khemah yang baik.


Mungkin jaga anda berpendapat untuk menggunakan khemah 'fly', senang di bawa dan ringan. Ini tanggapan bagi orang yang memikirkan kesenangan tanpa memikirkan tentang keselamatan diri. 'Fly' memang merupakan antara khemah yang mudah tetapi bila di teliti dan di perhalusi ianya boleh mengundang bahaya. Keadaan 'fly' yang biasa selalunya bertutup di atas terbuka di bahagian bawah, ini memudahkan haiwan menjalar mahupun serengga memasuki khemah. Khemah yang bertutup adalah yang paling sesuai di gunakan dalam aktiviti bercamping


BKG mengambil berat tentang pemilihan khemah bagi keselesaan dan kesesuaian aktiviti yang di jalankan, di harapkan entri kali ini dapat memberikan sedikit manfaat kepada andaNo comments:

Post a Comment